Koppert Cress bij Stand van Nederland Generatie Next (Omroep WNL)

Categorie: Why of Horticulture

Japanse en Braziliaanse gewassen uit Nederlandse kassen: ‘Hier zijn we goed in’

Nederland is een kassenland, maar in de glazen groeimachines worden meer en meer exotische producten geteeld. Van hete peper tot vanille. Niets is telers te gek. ”We zorgen er in Nederland al heel lang voor dat we genoeg te eten hebben. Daarom zijn we zo goed.”

Elk continent

Stijn Baan teelt exotische gewassen in een immense kas. ”Als het gaat om cressen, hebben we er ongeveer dertig. Allemaal een andere smaak. Een andere afkomst. Een ander verhaal. Ik denk dat wij van ieder continent in de wereld een plant hebben.”

Het is een immense operatie, waar veel licht voor nodig is. ”Het kost veel energie, maar ik denk dat het het zeker waard is. LED-verlichting vraagt minder stroom. Het is een investering, die zich inmiddels heeft terugbetaald.”

Baans planten komen uit het buitenland en worden vervolgens verkocht in het buitenland. Is dat logisch? ”Ik denk van wel”, reageert hij. ”Het zijn producten die onder andere omstandigheden natuurlijk groeien, maar niet het hele jaar rond. Kassen bieden de mogelijkheid om het hele jaar door bepaalde producten op de hoogste kwaliteit te leveren.”

De Toekomst

Is er een grens? ”Nee”, denkt Baan. ”Een prachtig mooi product van Nederland is tuinbouwkennis. Teel tomaten waar dat mogelijk is. Bij mij gaat het om nicheproducten. Dat kun je efficiënt en compact bij elkaar doen.”

Bron: Omroep WNL

Gerelateerde nieuwsberichten

Ook interessant